AEUM | Conferencies

Enric Contreras Barbeta

Data:   18/03/2025
    Metge, Investigador i Dir. del Banc de Sang i Teixits
Títol:   El cos humà. Una màquina biològica gairebé perfecta
Resum:   La nostra estrella, el sol, comença a funcionar fa 5.000 milions d’anys, després es forma el sistema solar dins el qual està la Terra que era una bola de foc sense atmosfera. 3.800 milions d’anys la Terra es refreda i va adquirint les seves condicions especials. Agafa l’energia del sol, té aigua i corrents elèctriques gràcies a les tempestes. Es formen substancies microscòpiques i àcids nucleics que originen la vida. Fa 200.000 anys que apareix l’Homo Sapiens.
Què som? Estem formats per elements químics que també trobem en una muntanya; l’astrofísic Carl Sagan diu que som “Pols d’estrelles”. En una primera fase a l’Hidrogen i a l’Heli i s’afegeixen d’altres elements que es van organitzant formant cèl·lules que formen teixits, òrgans, aparells i sistemes.
Estem formats per 7.000 milions d’àtoms i 59 elements dels quals 6 són els més importants i formen el 98% de l’organisme humà. 1.- L’Oxigen en forma les 2/3 parts i permet que les cèl·lules tinguin energia. 2.- El Carboni s’ajunta amb ell mateix per formar grans estructures. És la base de la vida. 3.- L’Hidrogen més l’oxigen formen aigua: les 2/3 parts del cos son aigua. Els òrgans tenen gran quantitat d’aigua. 4.- Nitrogen amb un 3%. L’obtenim del menjar i és fonamental per al nostre material genètic. 5-6.- Calci i Fòsfor. El fosfat calci forma el material dels ossos i dents i permet el moviment. El Fòsfor és la bateria.
Quant costa un cos humà? Uns 100.000€. Això el material però fer-ho... Biològicament som com un gran trencaclosques format per milions de peces, sent la cèl·lula la unitat biològica bàsica. No totes les cèl·lules son iguals ja que s’adapta cada una a la seva funció. Estan formades per una capa externa o membrana; una capa interna que és el nucli i entre totes dues s’hi troba el Citoplasma. Funcionen com una màquina de tren de vapor. Cremen carbó, bull l’aigua i per una xemeneia surt el fum. El cos fa el mateix; crema el que menja i produeix anhídrid carbònic. Cada cèl·lula té calderes que es diuen Mitocòndries i obté energia. Si tothom funcionés com nosaltres consumiríem tot l’oxigen del planeta però, per sort, hi ha algú més que utilitza aquest anhídrid carbònic i s’aconsegueix un equilibri.
L’ADN és el material genètic; es el nostre manual d’instruccions. L’ADN està guardat al nucli de totes les nostres cèl·lules i es forma en el moment de la fecundació amb el 50% de cada progenitor. La herència és la ciència que estudia la Genètica la qual va ser iniciada a finals del segle XIX per Thomas Mendel qui, mentre conreava uns pèsols, va descobrir-ne les lleis.
Tipus de cèl·lula: Cada cèl·lula té l’estructura que necessita per fer la seva funció: òssies, nervioses, adiposes, cartilaginoses, sebàcies... El teixit humà està format per cèl·lules que tenen un funcionament coordinat i que poden ser de 4 tipus: 1.- Epitelial format per la pell externa i interna que fa divisions dins el cos. 2.- Connectiu que forma l’estructura d’ossos, dents i cartílags. 3.-Muscular que permet el moviment extern i intern i, a la seva vegada, es divideix en musculatura esquelètica, musculatura interna i el cor. 4.- nerviós, especialitzat per a conduir la corrent electrocardiaca amb unes neurones que reben i transmeten estímuls elèctrics.
Com a òrgans tenim el cervell, el qual en una 1/5 part és greix, proteïna i aigua. Rep impulsos elèctrics i els transforma. Genera emocions i emmagatzema informació. El cor és com un puny buit i pesa 1/4 de kg. Aquí no trobem les emocions. Si l’obrim, conté 4 cavitats: dos a la dreta i dos a l’esquerra. Son dues bombes coordinades. Una va al pulmó a carregar-se d’oxigen i surt disparada per l’aorta a portar-lo per tot el cos mentre es va carregant d’anhídrid carbònic. Tenim dues aurícules d’entrada, dos ventricles de sortida i 4 vàlvules.
El fetge és una factoria metabòlica: filtra, depura, elabora, emmagatzema tots els processos metabòlics. Els pulmons son com esponges que recullen oxigen. Pesen ½ kg. I son de color rosat. Capten tot l’oxigen que necessita el nostre cos. El ronyons son la nostra depuradora. Tenen un petit barret que segrega hormones (suprarenals, adrenalina, cortisona) i depuren la sang. El cos humà té 180 litres de sang. Els òrgans s’ajunten per fer una funció complicada: aparell circulatori digestiu.
Fritz Kahn (1888 – 1968) va ser un metge, escriptor i divulgador alemany que explicava el funcionament del nostre cos mitjançant dibuixos que imitaven el funcionament d’una fàbrica i comparava la tecnologia de les màquines amb la de la natura. (veiem un vídeo)
Sempre hem de mantenir un equilibri. La Revolució industrial va portar un desenvolupament de la industria en perjudici dels vegetals. La petjada ja es va notar però nosaltres hem anat més enllà; nosaltres hem trencat aquest equilibri. Efectivament, l’anhídrid carbònic només ha fet que pujar en els darrers 60 anys, provocant un canvi climàtic i, en conseqüència, els gels dels Pols tenen bombolletes d’aigua i s’estan desfent.
Aquest fet és una veritat inqüestionable!
Web:  
Podcast:  


Registres 0 a 1 de 1