AEUM | Noticies

Noticies

01/06/2010

Bona acollida de l’Aula d’Extensió Universitària

Descarregar Arxiu

Durant aquest mes de juny, la Regidoria d’Educació organitza el cicle de conferències que formen part del projecte Aula d’Extensió Universitària. Després de l’èxit de les dues conferències anteriors, el dimarts 22 de juny, a les 18 h, a la segona planta de Can Malet, tindrà lloc la darrera: “Palmira, la ciutat de Zenòbia”, a càrrec de Felip Masó. Aquestes conferències van adreçades, preferentment, a persones més grans de 55 anys i les places, que són limitades, s’adjudiquen per rigorós ordre d’inscripció.

És per això que es recomana la inscripció prèvia, que es pot fer a través de la pàgina web municipal www.elmasnou.cat. El cicle vol posar a l’abast de la gent gran elements que els permetin conèixer les noves realitats del món que ens envolta, i vol donarlos la possibilitat de continuar ampliant els seus coneixements culturals i de relacionarse amb persones d’un nivell cultural o amb inquietuds semblants.

La primera xerrada, “La Xina que arriba”, a càrrec de Manel Ollé, el 8 de juny, va ser l’encarregada d’inaugurar el cicle. Ollé, coordinador dels estudis d’Àsia Oriental de la Universitat Pompeu Fabra, va oferir algunes reflexions per ajudar a entendre la realitat complexa de la Xina actual, un país de grans contrastos geogràfics, socials, polítics i econòmics. El ponent va explicar els canvis principals que ha experimentat el gegant asiàtic des d’un punt de vista social i econòmic, i va complementar la ponència amb apunts de perspectiva històrica per ajudar a entendre aquesta evolució.

El 15 de juny, va ser el torn de la conferència “Els indians: negrers i comerciants a Cuba, nobles i burgesos a Barcelona”, a càrrec de la professora i escriptora Berta Serra, autora de la novel•la Los ojos del huracán, ambientada a l’Havana del segle XIX, i que il•lustra la presència i l’enriquiment dels catalans a Cuba durant els últims anys de l’imperi colonial espanyol.

Serra va fer un retrat dels indians i va explicar com, al segle XIX, eren molts els catalans que emigraven a Cuba amb l’esperança de fer-se rics: botiguers, exportadors de sucre, cafè o tabac…, però també traficants d’esclaus negres. Així, segons l’escriptora, el comerç de negres va fer riques moltes d’aquestes persones. Emigrants com Jaume Partagàs, Antonio López, Josep Xifré, Miquel Biada, Joan Güell o Facundo Bacardí van tornar a Espanya amb grans fortunes, que, juntament amb la seva emprenedoria, van aconseguir modernitzar Catalunya amb la fundació d’empreses o amb el patrocini d’obres públiques, entre d’altres.

El regidor d’Educació, Màxim Fàbregas valora molt positivament l’alt grau de participació en aquestes dues primeres conferències i vol animar totes aquelles persones majors de 55 anys que vulguin participar en aquesta iniciativa –que l’escriptor Antoni Dalmau va definir com “una autèntica revolució cultural, una dosi regular de coneixements que s’administra de forma lleu però sistemàtica i que eixampla els horitzons de la gent”– que s’adrecin a la Regidoria d’Educació per conèixer més a fons l’abast del projecte.