AEUM | Sortides

Llista de sortides


24/03/2023

Visitarem el Monestir de Poblet. Desprès de dinar també visitarem el Museu de la vida rural de l'Espluga de Francoli.


Data: 24 de març de 2023

Interes:
Inscrits:
Assistència:

Email:  | 
Web: 


22/02/2023

Guia: Rafa Burgos Santero

Dates: 22 i 24 de febrer (dos grups)

---

PASSEJADA PEL BARRI DE LA RIBERA, SANT PERE i STA. CATERINA DE BARCELONA

Rafa Burgos ens guiarà per aquesta passejada cultural a peu.
Ens fa arribar aquesta nota per anar fent boca del que veurem i trepitjarem.

“El barri de Sant Pere, Santa Caterina i La Ribera, pertanyent al districte de Ciutat Vella, fou un dels més dinàmics de la ciutat de Barcelona on, ben aviat, s’hi van instal·lar els primers tallers de manufactures relacionats amb el tèxtil. L’aigua que baixava pel Rec Comtal ajudaria.

Amb el temps, ha esdevingut seu d’edificis monumentals com el Palau de la Música de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner o el Mercat de Santa Caterina, reformat per Benedetta Tagliabue i Enric Miralles.

Però, és molt més. La seva història ens remet a personatges com Sant Josep Oriol, el monjo montserratí Bonaventura Ubach o membres de la família Sert. Sense oblidar la quantitat d’històries i llegendes que poblen els seus carrers. Ens perdrem per aquest laberint urbà per mirar de trobar el veritable esperit d’un dels barris més desconeguts i sorprenents de Barcelona”.

Inscripció: A l’Aula, a partir del dimarts 24 de gener.

El nombre màxim de persones que poden fer recorreguts urbans per Barcelona en grup és de 20.
Per aquest motiu està previst fer dues sortides, una en dimecres i l’altra en divendres.

Hora i lloc d’inici de la passejada cultural: 11 h a la cantonada entre Portal de l’Àngel - Plaça Catalunya, davant del Banc d’Espanya.
El recorregut durarà 2 h, aproximadament. El final de l’activitat serà en el mateix lloc on haurem iniciat l’activitat.

Interes:
Inscrits:
Assistència:

Email:  | 
Web: 


28/01/2023

Manuel de Falla - "Noche en los Jardines de España"

Després d'un ús literal del cant popular en obres anteriors, Noches en los jardines de España és l'obra més brillant de l'etapa de maduresa de Manuel de Falla, de la mateixa època que Siete canciones populares españolas o El amor brujo, un període que cristal·litza en la sublimació del material popular i la recreació d'un folklore imaginari.

Data: 28 de gener de 2023

-----

Fantàstic, Esplèndit, Genial¡¡¡ Aquests han sigut alguns dels comentaris dels que vàrem assistir a aquest concert.

Interes:
Inscrits:
Assistència:

Email:  | 
Web: 


18/11/2022

Stravinsky “Simfonia dels Salms”

Data: divendres 18 de novembre

---

Tot i que sempre anem a l’Auditori un dissabte, aquesta vegada va ser un divendres i és que el concert valia la pena per diverses raons. Primer, perquè l’orquestra estava dirigida per una dona: La jove polonesa de 34 anys Marta Gardolinska amb dots extraordinàries i un bon futur pel davant. Desprès per l’actuació de la violinista de Corea del Sud, Bomsori, només de 32 anys i un talent increïble. La primera peça del programa era “plany a les víctimes d’Hiroshima” que ens va fer esgarrifar per la gran desolació que transmetia i fins i tot ens imaginàvem els avions sobre la ciutat. Després, el concert per a violí magistralment interpretat per Bomsori que ens va fer emocionar amb els dolços sons del seu instrument. Després de llargs aplaudiments va dirigir unes paraules d’agraïment i ens regalar un breu bis.
La segona part va canviar l’escenari. Dos pianos ocupaven el centre mentre els membres del cor Madrigal ocupaven els seus llocs rere l’orquestra. Ara era el torn d’Igor Stravinsky i la “Simfonia dels Salms”, el primer era una pregaria a Déu perquè escoltés nostres precs i culminava en un cant de lloança a Déu.
Quan abandonàvem la sala, ja pensaven a tornar al més aviat possible.

18 novembre 2022

Interes:
Inscrits:
Assistència:

Email:  | 
Web: 


04/11/2022

Reflexos dels segles d’història. Gaudirem d’una visita guiada i després dinarem
en un restaurant de la zona.

Data: divendres 4 de novembre
(amb autocar)

----

Vam sortir molt puntuals, a l’hora prevista. Feia un dia radiant, amb un cel ben blau. No obstant això, tots dúiem roba d’abric, advertits del fred que acostuma fer a Vic a causa de la boira i que vam notar tan bon punt vam baixar de l’autocar. Ràpidament ens dirigirem al Vicpuntzero, per visitar el conjunt arquitectònic de l’església barroca de la Pietat amb el jaciment arqueològic de la Capella Fonda i el seu campanar, des d’on es pot gaudir d’una panoràmica de 360º sobre la ciutat, la Plana de Vic i les muntanyes que l’envolten. També vam gaudir d’un audiovisual immersiu anomenat “Vic, un viatge pel temps i l’art” i que, projectat a les parets i sostre de la Capella Fonda, ens permet a través de les noves tecnologies, viatjar pel temps amb l’art com a guia.
Desprès d’un breu recorregut pel casc antic, a les dotze ens trobàvem davant de la catedral on la Mercè Puntí en va mostrar en viu tot allò de què ens va parlar a la seva conferència del 4 d’octubre. Vam admirar la façana neoclàssica i el campanar romànic i ja dins, vam veure les pintures de Sert que fan d’aquesta catedral un lloc únic, a la plaça del Museu episcopal hi ha l’estàtua de l’Abat Oliva, bisbe de Vic i figura cabdal de la història de Catalunya. Juntament amb Ermessenda, casada amb Ramon Borrell i titular vitalícia dels comtats de Barcelona, Girona, Ausona i Manresa, van promoure el tractat de Pau i Treva per tal de pacificar el país. Tot caminant, vam poder constatar la diversitat d’estils dels diferents edificis, fins arribar a les muralles, que construïdes a l’època medieval, tancàvem la ciutat. La darrera visita va ser a l’Ajuntament. Vam veure la sala de plens, la Sala de la Columna amb les fotos de vigatans il·lustres i una altra sala que amagava “una petita, gran sorpresa”: quatre quadres de Sert molt diferents als que havíem vist a la catedral, quant a color i temàtica. Representen les quatre estacions i els continents: Àsia, Àfrica, Europa i Amèrica.
Vam dinar al restaurant Magda Subirana. A la porta figuraven distintius Michelin de diferents anys, cosa que vam notar en la presentació i qualitat del menjar i en la rapidesa del servei. Tothom va quedar encantat i vam felicitat a la propietària pel tracte rebut. Ens va confessar que el secret del seu èxit es degut, en part, al fet que, dins la cuina, només hi treballen dones.
A les quatre vam fer la ruta literària de l’obra del Miquel Llor “Laura a la ciutat dels sants” que tan bé s’havien preparat l’Àngels i l’Emma. Vam recórrer diferents punts de la ciutat per on es movien els protagonistes de la novel·la: la casa de Laura, l’església on anava, la casa de l’oncle... A les sis ens recollia l’autocar. Així, carregats de fuets, llonganisses i embotits, vam tornar ben contents al Masnou. La sortida havia valgut la pena!

Interes:
Inscrits:
Assistència:

Email:  | 
Web: 


28/09/2022

El Sincrotró ALBA és una infraestructura científica de tercera generació situada a Cerdanyola del Vallès (Barcelona) i és la més important de la zona del Mediterrani.

Es tracta d'un complex d'acceleradors d'electrons per produir llum de sincrotró, que permet visualitzar l'estructura atòmica i molecular dels materials i estudiar les seves propietats. Està disponible per oferir servei a més de 2.000 investigadors de la comunitat acadèmica i del sector industrial a l'any.

Des de 2012 allotja usuaris oficials procedents de institucions de casa i de tot país que s'interessi.

Paral·lelament a la seva funció investigadora, du a terme divulgació científica a entitats i estudiants. Nosaltres hi podrem accedir com a alumnes d'una Aula adscrita a la Universitat Pompeu Fabra.

Data: dimecres dia 28 de setembre de 2022, de les 11 a les 12:30 h.

Interes:
Inscrits:
Assistència:

Email:  | 
Web: 


11/09/2022

Com cada any, la nostra Aula també ha participat en l'ofrena floral de la Diada Nacional de Catalunya organitzada per l'Ajuntament de El Masnou.

Interes:
Inscrits:
Assistència:

Email:  | 
Web: 


07/06/2022

Ruta panoràmica per Còrdova, visitant diferents “Patios Cordobeses” i “la Mezquita”. De camí a Sevilla, parada a Ecija i Carmona.
A Sevilla farem la visita més clàssica: el Barri de Santa Cruz, la Catedral, la Giralda i los Reales Alcázares, Passeig amb barca pel Guadalquivir i sopar al Barri de Triana.

Data: del 7 al 11 de juny (5 dies)

-------

Viatge a Sevilla i Còrdova del dia 1 al 10 de juny sortia un grup ben avingut i amb moltes ganes de fer aquest viatge que ja havia estat programat des d’abans de la pandèmia.

SEVILLA - Arribada a Sevilla amb AVE, vàrem estar allotjats en un petit hotel, durant els dies de la nostra estança. Les visites guiades per la ciutat varen ser realitzades amb dos guies oficials (llicenciats amb història i amb dues llengües oficials) excel·lents en tots els aspectes.

Sevilla sempre ens deixa amb ganes de tornar, és una ciutat acollidora, neta plena de recons, edificis històrics (Giralda, Catedral, Alameda de Hèrcules etc.) els seus barris (La Macarena, Triana, Santa Cruz...) , parc de Maria Luisa, plaça España i recorregut amb vaixell pel Guadalquivir.

Sortida amb autocar destinació Còrdova, fent dues parades a Carmona i Écija.
Carmona – Un poble en el qual la guia va saber traslladar tota la seva història en la visita que vàrem fer per la Necròpolis i la visita per la ciutat, a continuació temps lliure per poder gaudir amb tranquil·litat de la resta de la ciutat, visitant la Puerta de Sevilla i la de Còrdova, plaça de Sant Fernando etc., després de dinar vam fer via cap a Écija (poble de la Conchi)
Écija - Vàrem fer el recorregut amb el “trenet turístic” dons la calor era aclaparadora.
És coneguda com la Ciutat de les Onze Torres pels campanars barrocs que s'hi van construir

CÒRDOVA – Arribada a última hora de la tarda, temps lliure, l’hotel al costat de la Mesquita
El primer dia visita de la ciutat amb la guia turística, casc històric, Puente Romano, Judería, Sinagoga, Murallas, Alcazar i com no els patis que com sempre “espectaculars” etc.
Una de les visites més impactant va ser La de la Mesquita, tant la de dia amb la nostre guia com la de la nit que va ser espectacular.
Un grup de quatre l’últim dia varen fer la visita a Medina Azahara i varen tornar enamorats del lloc i del seu indret.

Tornada amb l’AVE i desprès autocar fins a Masnou

Interes:
Inscrits:
Assistència:

Email:  | 
Web: 


20/05/2022

Al matí visita al Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya.
Dinar al restaurant “la Terrassa”, dins el complex del museu
I a la tarda, la seu d’Egara, conjunt Monumental eclesiàstic romànic del segle V.


Data: divendres 20 de maig (amb autocar)

------

Aquesta sortida estava programada pel 13 de març de 2020. Malauradament es va haver de cancel·lar dos dies abans a causa de l’inici del confinament. Finalment s’ha pogut dur a terme el 20 de maig d’enguany. Érem 20 persones. Vam sortir ben puntuals i ràpidament vam arribar a la nostra destinació ja que no hi havia trànsit. Primer vam visitar la Seu-Ègara. Allà ens esperava la Marina, la nostra guia, que ens va explicar que en aquest indret, situat entres dues rieres que conflueixen al sud que van a parar al riu, s’assentaren diversos pobles al llarg de la història ja que era un lloc ideal per a dedicar-se al conreu i que els oferia una protecció natural davant els possibles atacs dels seus enemics. En el pati exterior s’han trobat un antic mosaic romà, tombes, restes arqueològiques i sitges iberes. Serà quan Ègara es converteixi en seu episcopal (segle V) que començarà la construcció de les tres esglésies: Sant Pere, Sant Miquel i Santa Maria, d’estils visigòtic, romànic i gòtic català.
Sant Pere és la major amb una nau central romànica i un retaule de pedra preromànic del s. X . Compta amb mosaics gòtics i les capelles del Santíssim Sagrament i de Sant valentí. L’església de Santa Maria presenta una diversitat d’estils. Va ser l’antiga catedral d’Ègara, amb murals molt ben conservats i pintures com el martiri de Tomàs Becket. Sant Miquel és la més petita i la millor conservada. Es creu que va ser un temple funerari tot i que es va pensar que era un Baptisteri. Té una Cripta subterrània, dedicada a Sant Celoni i les pintures del seu absis del segle VI en bon estat de conservació la fan única al mon. Tot el conjunt està en procés per proclamar-se Patrimoni UNESCO.
Caminant sota un sol de justícia, vam arribar al Museu. Ja ens esperaven al restaurant “La Terrassa” situat en el pis de alt, on vam dinar molt bé i ens vam refer una mica perquè a dos quarts de cinc teníem cita amb la Laia, la nostra guia.
El Museu de la Ciència i la Tècnica és un edifici modernista de la fàbrica Aymerich Amat Jover. Consta d’una gran nau de producció amb voltes catalanes sostingudes per 300 columnes de ferro. No hi ha finestres i la llum entra per les claraboies. Al soterrani es troben les carboneres, les calderes, la xemeneia (que no vam poder visitar) i la màquina de vapor. L’accés a la nau permet conèixer el procés de producció des de la preparació de la llana, la filatura, el teixit, els tints, els acabats i el magatzem. També escenifica l’ambient de la fàbrica, el soroll, els moviments de la màquina de vapor, les telers i la vida quotidiana dels treballadors: homes, dones i nens a partir del sis anys. Llargues jornades de feina per un sou de misèria. Les dones i nens cobraven un sou molt inferior al dels homes. Era una feina perillosa perquè sovint hi havia accidents com l’enganxada de cabells o d’una ma. A la part de fora, lluny del sorolls, es trobaven els despatxos del propietari i administradors.
Acabada la visita, l’autocar ens va recollir davant mateix del museu. Estàvem molt cansats a causa d’una calor sufocant més pròpia del mes de juliol que no pas del mes de maig. No obstant això, tots estàvem contents ja que la sortida havia valgut la pena.


Interes:
Inscrits:
Assistència:

Email:  | 
Web: 


07/05/2022

Missa Solemnis, Luwing van Beethoven. Composta al mateix temps que la Novena sinfonia, ès la cúspide de la seva maduresa creativa.

-----

La Missa Solemnis és una de les misses més maques. Beethoven la va compondre entre 1819 i 1923 i consta d’una part coral i d’una altra simfònica. Mai abans havíem vist un escenari tan atapeït de gent. Al fons un nombrós cor, davant l’orquestra i a la dreta els cantants (soprano, mezzosoprano, baríton i tenor). Malgrat la gran bellesa de la missa, es representa poc a causa de les seves exigències tècniques, ja que requereix un gran esforç. El mateix director de l’orquestra no podia evitar, cada cop que acabava una peça, d’eixugar-se la suor del front. Cal mencionar la violinista coreana Jaha Lee que ens va oferir un solo tan extraordinari que tothom desitjava que no acabés mai. No van fer mitja part i la funció va ser tota seguida. No obstant això, no es vam cansar gens ni mica. Ara, a esperar el curs vinent per poder-hi tornar.

Interes:
Inscrits:
Assistència:

Email:  | 
Web: 


28/02/2022

Exposició monogràfica dedicada a l'obra de l’artista surrealista René Magritte, que aplega més de 65 pintures: "LA MÀQUINA MAGRITTE" 

Data: 18 de març 2022
----

Tal com teníem previst a tres quarts de tres del divendres 18 de març i amb molta puntualitat, vàrem sortir cap a Caixa Fòrum (Barcelona).
Els participants, 30 socis/es, van fer dos grups de 15. Va ser genial ja que tots/es vàrem poder gaudir de les explicacions de la guia
Tal com pensàvem, l’exposició va ser tota una experiència, la seves pintures son enganyoses, provocatives, fa que el visitant hagi de observar cada detall per poder gaudir de cada quadre i, gràcies a la guia, descobrir detalls de què, altrament, no ens haguéssim assabentat.
En algunes de les pintures un quadre esta dins d’un altre i has de estar molt pendent per poder captar allò que volia en realitat transmetre en Magritte, un pintor que provoca, que fa pensar i la pintura del qual és diferent a totes.
Es va formar en l’impressionisme i va rebre influències del cubisme per la seva relació amb Éluard, Breton, Miró i Dalí, però sempre amb el seu estil personal i independent, la seva sorprenent i atractiva obra, que es caracteritza per jugar amb la lògica visual i posa en dubte les nostres percepcions.
“DES DE LA MEVA PRIMERA EXPOSICIÓ al 1926, HE PINTAT 1.000 QUADRES, PERÒ HE CONCEBUT NOMÉS 100 IMATGES. AQUESTS MIL QUADRES EXISTEIXEN PERQUÈ HE PINTAT VARIANTS DE LES MEVES IMATGES; ÉS LA MEVA MANERA d’ENTENDRE MILLOR EL MISTERI, de POSSEIR-LO”. RENÉ MAGRITTE
Una exposició que, per poder-ne gaudir i entendre-la, s’hauria de visitar dues vegades, sense límit de temps, i, sobretot, amb guia, que, amb els detalls, percepcions i explicacions de la seva vida, et fan entendre la seva GENIAL pintura.

Interes:
Inscrits: 30
Assistència:

Email:  | 
Web: 


27/02/2022

De què va "Adiós Arturo"?
A partir de la mort als 101 anys del polifacètic artista internacional Arturo Cirera Mompou, el públic coneixerà el veritable guió de la vida d'aquest escriptor, pintor, escultor, col·leccionista d'art, poeta, compositor musical, dramaturg, actor i director.

"Adiós Arturo" és un cant a la vida i de com cal viure-la intensament, deixant en evidència totes les convencions socials i “les ximpleries” que ens dificulten poder-ho fer. Una boja comèdia, amb tocs surreals i que, com sempre, estarà amanida amb les coses que ens caracteritzen i al més pur estil La Cubana: amb participació del públic, sorpreses i molt d'humor.


Data: Diumenge 27 de febrer de 2022 a les 12 del mati

-----

El passat diumenge dia 27 de febrer vam anar al teatre Coliseum a veure “Adeu Arturo” de la companyia La Cubana.
Va ser una injecció d’energia positiva que tothom necessitàvem en els moments que corren.
L’obra explica d’una forma molt divertida i esbojarrada la mort i enterrament de l’Arturo Cirera Mompou, que deixà escrit i preparat cóm volia que fos el seu funeral, sense penes ni tristeses. Volia una gran festa. Un acte en el que participessin els seus amics per celebrar una vida viscuda intensament minut a minut.
És en realitat un cant a la vida, per reflexionar de com s’ha de viure aprofitant cada minut i cada instant.
Vam gaudir de molta música, humor, sorpreses i participació del públic que va fer que algunes de les nostres sòcies es convertissin en monges de la Caritat per un moment.
Va ser molt divertit i vam sortir del teatre amb noves forces i ganes de tornar-hi aviat.
La majoria vam anar en tren i va ser molt còmode perquè el teatre és a prop de l’estació i no vam tenir els inconvenients de trobar aparcament.

Interes:
Inscrits:
Assistència: 56
Email:  | 
Web: 

Següent Ultim
Sortida 1 a 12 de 68