AEUM | Conferencies

Vicenç Lozano

Data:   04/10/2016
    Periodista i Historiador
Títol:   Més enllà dels secrets del Vaticà: reformes del Papa Francesc
Resum:   El conferenciant introdueix el tema assenyalant com estructurarà la seva intervenció:
En un primer moment parlarà dels intents de reforma que, de moment, han fracassat. Molts esforços però, també, molts entrebancs i resistències. Es veurà d’on venen les oposicions.
En la segona part farà un apunt del Papa Francesc com a personatge.

Remarca la dificultat d’obtenir informació. Ho sintetitza amb el lema “En el Vaticà tot el que no és sagrat és secret o és dogma de fe”. I comenta que, al seu entendre, el Vaticà és el lloc del món on es respira més poder, no sols sobre els creients sinó sobre el món sencer.

Entrant en el tema

Papa Benet XVI, el seu llegat
- Va ser un pontificat conservador i continuista amb el pontífex precedent.
- Deixa una església dividida: els conservadors posant moltes dificultats a l’actual Papa i els reformistes que volen impulsar canvis profunds.
- Reflexa una imatge deteriorada: Escàndols sexuals i Vatileaks I i II. Lluites de poder internes. Escàndols econòmics, amb molts comptes bancaris que no tenen res a veure amb la religió sinó amb la màfia i més. El prostíbul del Vaticà.
- La renúncia del Papa. Per primera vegada hi ha un traspàs de poder entre Papes. Benet XVI passa a Francesc una caixa amb l’informe Vatileaks i un informe manuscrit dient qui era qui dins el Vaticà, de qui es podia fiar i de qui no.

Elecció del Papa Francesc
- No és casual. Ja havia tingut molts vots en l’elecció anterior i va cedir-los a Benet XVI. Aquest fet es va interpretar com un gest de generositat que se li va tenir en compte en la seva futura elecció.
- En el conclave cada cardenal disposa de 5 minuts per dir què opina de com ha ser el futur Papa. Ell va parlar de Vatileaks i de que l’església estava a punt de caure en un abisme.
- Feia temps que s’havia gestat una revolta en les anomenades esglésies perifèriques (Àfrica, Àsia i centre i sud Amèrica). Es van posar d’acord per escollir un Papa que no fos romà ni de les esglésies dominants.

Qui és Bergoglio
- Era un desconegut fora del Vaticà.
- Controvertit a l’Argentina perquè havia estat contra la dictadura. Criticava al poder per no estar al costat dels pobres.
- És el primer pontífex jesuïta.
- És profundament conservador. A Buenos Aires anava a les manifestacions contra l’avortament, els homosexuals, etc.

Amb qui compte el Papa
- Ha designat un consell assessor en el que sols i ha un italià.
- No vol pertànyer a l’elit ni tenir cort. S’allunya dels cardenals i bisbes que treballen en el Vaticà.

Reformes
- No tenia cap programa de reformes abans d’arribar al vaticà. Defensa retornar als principis de l’Evangeli i als principis del Concili Vaticà II.
- Va concedir una entrevista en la que va dir que l’església té el deure de recuperar la unitat. Vol escoltar a tothom. Vol reformar la banca vaticana (van detenir al nunci Serrano, correu entre la màfia i el Vaticà. Va tancar 3.000 comptes corrents vinculats al narcotràfic, la màfia i el tràfic d’armament). Dóna entrevistes sense guió previ, vol obrir-se a la societat.
- Per fer la reforma va sondejar als catòlics del món mitjançant les parròquies. Rouco Varela (Espanya) si va resistir. Va rebre una amonestació i va haver de fer circular l’enquesta sobre com hauria de ser la família cristiana en la que es preguntava sobre divorci, anticoncepció, homosexuals, adopcions, etc.). Convoca el sínode de la família (octubre 2014) en el que es debat:
o Que la sexualitat és un acte humà i natural.
o El fetitxisme del diner que genera un sistema pervers.
o El dret dels divorciats a la reinserció a l’Església.
o L’acollida dels homosexuals, endimoniats en els dos pontificats anteriors.
- En el debat Francesc reacciona buscant sempre el consens, evitant la discussió i acollint al màxim. Com a bon jesuïta, no vol convèncer, però acaba convencent. En el document final (octubre 2015) no s’accepta ni el divorci ni el matrimoni entre homosexuals. En aquest moment, els capellans no es poden casar però s’acorda continuar parlant del tema.
- Considera que la dona ha estat sempre discriminada dins l’església. De moment, però, no podran ser capellans. Planteja la possibilitat de que siguin diaconesses. Ha nomenat dones com a presidentes d’organismes del Vaticà, que no són monges.
- Respecte a la nul·litat matrimonial, ha fet una reforma fora del tribunal de la Rota. Actualment es tramita en tribunals locals i ha de durar màxim 30 dies. És gratuïta. S’aplica a casos de violència conjugal, per exemple).
- En quant a com executar les reformes, es proposa actuar a partir de la misericòrdia (perdó, compassió, acolliment). Això li permet anar avançant però no se sap com acabarà, on podrà arribar. Els sectors reaccionaris (quicos, neocatecúmens, part de l’Opus Dei, la cúria que no vol perdre privilegis...) s’hi neguen, el qualifiquen d’heretge.

Sintetitza dient que el defensor del Papa és el biòleg Walter Kasper, cardenal alemany (biòleg), mentre que en contra té el guardià de la fe (l’inquisidor) Monsenyor Krzysztof Charamsa, polonès de 43 anys que, darrerament, s’ha declarat homosexual i amb parella, creant un verdader terratrèmol al Vaticà.

Anecdotari del Papa
- Li van regalar un 4L pintat de blanc. El condueix pels jardins del Vaticà amb por dels que hi passegen perquè no en sap pas gaire.
- Besa a les senyores per saludar. Diu que té amigues senyores.
- Se salta les mesures de seguretat. Va amb el papa mòbil descobert i invita a la gent apujar-hi. S’atura al mig de la carretera per parlar amb la gent.
- Accepta el mate que li ofereixen. Diu que se sent segur.
- Surt a la nit a visitar rodamons, malats, pobres.
- Va a una pastisseria que tanca a darrera hora de la nit per menjar dulce de leche.
- El Vaticà té 3 restaurants. El vi més barat val 150€. El menú de la cantina on va el Papa costa 10€.
- Es fa selfis. Es pot arribar a posar un nas de pallasso per fotografiar-se amb una parella de recent casats que ho són.
- A la beatificació dels dos Papes anteriors, el menú costava 1.500€ va organitzar el festeig un capellà espanyol i es va embutxacar totes les peles.
- S’ha curat diverses vegades amb la medecina tradicional xinesa.
- Se’n va a l’òptica, al mig de Roma, a comprar-se les ulleres i demana que li enviïn la factura sinó no hi tornarà.

El conferenciant conclou amb opinions personals:
- És un líder ètic i moral, al marge de ser Papa.
- Diu que no estarà molts anys al Vaticà.
- Vaticina que el nou Papa serà l’arquebisbe de Manila (Luís Antonio Tagle) que, actualment, ha estat nomenat president de Càrites.

Recomana llegir:
- Via Crucis (Emiliano Avarizia, 2015). Tracta de Vatileaks.
- Entrevista a Leonardo Boff. Frare franciscà brasiler, representant de la Teoria de la Liberalització. Fa la teologia comprensible.

Web:  
Podcast:  


Registres 0 a 1 de 1