AEUM | Conferencies

Miquel Barceló García

Data:   13/02/2018
    Enginyer aeronàutic, nuclear i aeroespacial
Títol:   Jules Verne i la novel·la de la ciència
Resum:   L’enfocament de la xerrada la fa fent incidència en la ciència, els viatges i la ficció, presents en tota l’obra de Jules Verne.
Verne, pare de la ciència-ficció, deia que la ciència ha d’estar en les novel·les ja que “tot el que és possible es farà” i es posa a imaginar aquest futur.

1-Quan els viatges eren aventura
El viatjar permet descobrir i conèixer el món. Al segle XIX gran part del planeta encara era un misteri pels occidentals. Va ser el segle dels grans descobriments per a la ciència geogràfica com també dels avenços científics i tecnològics.
Verne té coneixement de tot el que passa en aquests àmbits, està en contacte amb aquests mons, estudia, viatja i treballa frenèticament.
En aquest context i utilitzant els coneixements que hi ha, escriu novel·la de viatges extraordinaris i literatura científica. Allà on no hi arriba la realitat hi posarà la seva imaginació.

2- Qui va ser Jules Verne?
Neix a Nantes el 1828 i mort a Amiens al 1905. És el gran de cinc germans i la seva infantesa la passa a Nantes on anava a veure l’arribada i sortida dels vaixells i fins i tot va provar, als 11 anys, d’enrolar-se en un vaixell, sense èxit. El pare el troba.
Als 19 anys va a París i seguint la voluntat del seu pare fa estudis de dret. No farà mai d’advocat.
A París es dedica a anar a la biblioteca a estudiar, escriu, fa teatre, coneix a Alexandre Dumas, Jacques Aragó (explorador, geògraf...), a Nadar (fotògraf), a científics, periodistes...Viu amb pocs recursos i sempre serà de salut feble.
Es casa al 1857 i al 1872 van a viure a Amiens, on ara hi ha la Casa-Museu de Verne i la seva tomba. Té un únic fill, Michel que serà molt rebel però al final el seu millor col·laborador.
És membre de la Societat Geogràfica de París, s’aficiona a la navegació i amb el seu vaixell “El Sant Michel” navega per l’Oest d’Europa i pel Mediterrani. Viatja amb el seu germà Paul a EEUU, Europa i Nord-Àfrica.
Tot i això és gelós de la seva vida privada i un ós solitari. Mort als 77 anys i el seu fill publicarà, pòstumament, obra seva.

3- La ficció de Jules Verne : la novel·la de la ciència.
Influenciat per la ciència i la tècnica escriu literatura científica, essent un divulgador dels avenços.
Firma un contracte de 20 anys amb el seu editor Pierre Jules Hetzel, amb el compromís d’editar una obra instructiva i recreativa de divulgació geogràfica i científica. I escriu “Els viatges Extraordinaris”. En total farà fins a 74 novel·les:
“Cinc setmanes en globus”, Viatge al centre de la Terra”, “ De la Terra a la Lluna”, “Les aventures del capità Hatteres”, “ Els fills del capità Grant”, “20.000 llegues de viatge submarí”, “La volta al món en 80 dies”, “Miquel Strogoff” ...
Alguna la van adaptar al teatre com “La volta al món en 80 dies”.

4-La ciència ficció
És una narrativa de idees amb històries del passat-present-futur / d’aquest món i d’altres mons / de societats reals o inventades.
Segons Isaac Asimov, la ciència-ficció és la branca de la literatura que tracta de la resposta humana als canvis de la ciència i la tecnologia.
És la resposta a la qüestió : què passaria si...? llavors la imaginació crea idees i especula .



5-La ciència i la ficció de Jules Verne
Per Jules Verne la ciència forma part d’una aventura, lloa el geni i la fortalesa de l’home per dominar i transformar la natura. Utilitza la Ciència que es fa al segle XIX per escriure i ho fa amb esperit optimista del futur. Als darrers temps de la seva vida canvia la seva percepció i desconfia de les conseqüències que pot tenir per la humanitat el progrés incessant. Aquest canvi el comença a tenir el 1879 en l’obra “Els 500 milions de la Begún” on hi ha un científic dolent.
La ciència-tecnologia en les seves obres:
-“De la Terra a la Lluna”(1865)- Hi ha errors científics però encerts com la ingravidesa, la regeneració de l’aire de la nau i l’enlairament des de Florida. Molt semblant al programa Apol·lo.
-“20.000 llegues de viatge submarí” (1869)- recull dades de submarins ja inventats però el “Nautilus” té energia elèctrica i travessa el Pol Nord.
-“L’illa misteriosa” (1879)- Daniel Defoe havia escrit “Robinson Crusoe” al 1719. En Verne són els “robinsons” de la ciència, és un cant a la ciència i al progrés.
-“Viatge al centre de la Terra” (1864)-És un resum de Paleontologia i Geologia de l’època. El que es descriu no és real.
-“Robur el Conqueridor” (1886)- fa un avanç de l’helicòpter.
-“El castell dels Càrpats” (1892)- cinema
-“París en el segle XX” (1863)- descriu el fax, TV, i altres invents existents en l’actualitat.

Els seus llibres no eren pensats pels nens, eren llibres divulgatius on la ciència i els viatges són el motor de les seves històries. Jules Verne es fa preguntes, investiga, imagina i escriu.

Les seves obres s’han adaptat al cinema i han inspirat moltes pel·lícules.
Existeix un món Verne amb associacions, societats, revistes, museus...

Bibliografia:
-“Somnis de ciència: un viatge al centre de Jules Verne”
Jesús Navarro
Edicions Bromera PUV-Universitat de València

-“Jules Verne” ( biografia)
Herbert Lottman
Anagrama
Web:  
Podcast:  


Registres 0 a 1 de 1