AEUM | Conferencies

Xavier Chavarria Talarn

Data:   18/12/2018
    Musicòleg, Periodista i Crític musical
Títol:   El messies de Händel
Resum:   El Messies és una de les obres més conegudes de Händel (1685-1759).
Es va estrenar a Irlanda el dilluns de Pasqua de l’any 1741. L’any següent es va interpretar a Londres i, sempre més en aquest dia i en diferents ciutats, mentre va viure l’autor.

Es tracta d’un Oratori u obra dramàtica que narra un episodi religiós sense escenificació.
Té una durada de dues hores i mitja, durant les quals explica la història del Salvador que salvarà el Món. Des de l’anunci de que vindrà, el naixement i la part principal, dedicada a la passió i crucificació, fins la part final, la mort, que equival a la resurrecció.
Es una obra alegre, festiva i molt colorista. Si es llegeix el text a l’hora que s’escolta la música, es percep molt bé com n’és de descriptiva i il·lustrativa.

Georg Friedrich Händel neix a Halle, Saxònia (Alemanya) el 23 de febrer de 1685 i mort a Londres (Regne Unit) el 14 d’abril de 1759.
De ben petit ja tocava l’orgue a l’església luterana del seu poble.
Quan té 21 anys marxa a Itàlia a estudiar òpera, estil de música que en aquells moments no tenia predicament a Alemanya. Hi passa 4 anys, durant els quals contacta amb les altes esferes i escriu molta òpera, tota en italià, en total 36.
Als 27 anys va cap a Anglaterra, on és molt reconegut per la reina Anna que li encarrega una òpera pel seu aniversari. Ja sempre viurà allà.

No es van construir teatres d’òpera fins al segle XIX. En aquella època les òperes s’escenificaven en teatres on a més de comèdies també s’hi celebraven aniversaris i festes i, fins i tot, els carnestoltes.

El rei Jordi II li demana que faci els himnes per la festa de la seva coronació. Però això no ho podia fer un músic estranger, i el rei li atorga la nacionalitat anglesa. Mentre el rei avança pel passadís central de l’abadia de Westminster per ser coronat, els cors il·lustren l’alegria del poble dient ”Deu salvi al rei”. Aquest fragment va ser copiat per la Champions Ligue pel seu himne.

El rei ha de fer un viatge pel Tàmesis que durarà 3h. Per no avorrir-se, li demana a Händel que prepari una música “ad hoc”. Fruit d’aquest encàrrec són les suïts instrumentals “Water music”, que per aquella ocasió es van interpretar des d’una barca que avançava paral·lelament a la que viatjaven el rei, amics i, també, el propi autor.

El 1734 Händel sofreix un ictus que li deixa paralitzat mig cos i del que tarda molt temps i esforços a recuperar-se. Degut a la malaltia va haver de tancar el seu negoci d’òpera i els compositors anglesos, gelosos del gran èxit del foraster, aprofiten a tirar-se-li al coll per robar-li la fama. Passa temps sense rebre ni un encàrrec i pensa en tornar a Alemanya.

Arriba El Messies
És en aquest moment, ja amb 54 anys, que el virrei d’Irlanda li encarrega un oratori, a canvi de molts pocs diners, amb finalitats benèfiques per a la inauguració d’un orfenat. Charles Jennens li dona el llibret del Messies, S’ho va prendre amb tant d’ànim que el va compondre d’una tirada. Allò el revifalla i li dóna molta força moral, es pot dir que per a ell és una obra redemptora.
A partir d’aquesta creació, Händel deixa de composar òperes i es dedica exclusivament als oratoris.

El 1743 s’estrena El Messies a Londres, on no va triomfar.
El 1749 Händel torna a Irlanda a dirigir l’obra en el mateix orfenat on es va estrenar, a qui llegà un munt de partitures, entre elles El Messies manuscrit per ell.

25 anys després de la mort de Händel li fan un homenatge a Westminster, on està enterrat. Per aquesta ocasió, per interpretar El Messies es va comptar amb 2664 cantaires i 500 músics.

El Messies es va representar 68 vegades en 17 anys. 36 dirigides pel mateix autor, inclusiu durant els darrers 7 anys de vida en que ja estava completament cec. Des del dia de la presentació al públic fins avui en dia, aquest oratori no ha parat de ser interpretat.

Al llarg de la conferència s’han intercalat audicions de diferents fragments de l’obra:
- Obertura (instrumental)
- Naixement de Jesús (cor)
- Anunciació als pastors (recitatiu – instrumental – cor)
- Inici de la segona part, la Passió
- Martiri de Jesús (recitatiu)
Web:  
Podcast:  


Registres 0 a 1 de 1