AEUM | Conferencies

Albert Beorlegui Tous

Data:   09/11/2021
    Crític de cinema
Títol:   El cinema i els trens

Resum:   La conferència compaginarà l’explicació i visualització de determinades escenes de reconegudes pel·lícules de la història del cinema.

Tant el cinema com el tren sorgeixen al segle XIX, a principis el tren i ja avançat el cinema.
Els dos s’expandeixen a l’hora i ens ajuden a conèixer món. El tren de manera física, mentre que el cinema ho fa de manera metafòrica.
Quan viatgem en tren veiem passar la nostra existència per les finestres, espais rectangulars símils de les pantalles de cinema. Podem dir que el tren i el cinema tenen una relació íntima en tant i en quant expliquen el decurs de la vida.
Per molts el tren és el mitjà més romàntic i evocador de viatjar.
La primera vegada que surt un tren a la pantalla va espantar el públic, hi ha qui va pensar que els atropellaria. Es tracta d’un curtmetratge de 30 segons en el que es veu un tren que arriba a l’estació i el que passa a l’andana. A la vegada és un viatge en el temps, és la primera imatge real de com es vivia fa més 120 anys, mostrant-nos la manera com es comportava, les relacions que s’hi establien, els vestits, etc.

Asalto y robo de un tren (The great Train Robbery, 1903). Dirigida per Edwin S. Porter.
És la primera pel·lícula sobre trens. També el primer western en el format que ara coneixem.
El maquinista de la general (The General, 1926). Dirigida i protagonitzada per Buster Keaton. Està basada en un fet real que tingué lloc durant la Guerra civil de 1862. Fou un fracàs econòmic i de crítica però dècades després va ser considerada una de les seves millors pel·lícules. Per la realització es van rescatar les velles locomotores.
Unión Pacífico (Union Pacific, 1939). Dirigida per Cecile B. DeMille. Gran superproducció que narra l’expansió de la civilització americana. Mostra les dificultats de tot tipus que es van trobar els colons americans per construir la línea de tren que uniria les dues costes dels EEUU. Dificultats que eren tant de tipus tècnic com la cobdícia que es desperta entre especuladors i aventurers i, també, les escaramusses entre els colons i els indígenes. Va rebre la primera “Palma d’Or de Cannes”
La conspiración del silencio (Im Labyrinth des Scweigens, 1960). Pel·lícula alemanya dirigida per Giulio Ricciarelli. Drama legal basat en fets reals en torn als fets que culminaren en el judici d’Auschwitz l’any 1960. El tren que conduïa els deportats als camps de concentració tenen un paper especial.
Volta al món en 80 dies (Around the World in 80 Days, 2004). Pel·lícula anglesa dirigida per Frank Coraci. Està basada en la novel·la homònima de Jules Verner. Curiositat: el revisor del tren és Buster Keaton, en homenatge a La maquinista de la General que havia dirigit.
Harry Potter y la piedra filosofal (Harry Potter and the Philosopher’s Stone, 2001). Dirigida per Cristopher J. Columbus. Basada en les novel·les juvenils escrites per J.K. Rowling. Un fet remarcable és que sols es pot accedir a l’Acadèmia Howards en tren.
Memorias de África (Out of Africa, 1985). Dirigida per Sydney Pollak. Viatge per terres exòtiques basada en una novel·la biogràfica. El tren transporta tot allò que representa Europa per a la protagonista.
Puente sobre el río Kwai (The Bridge on the River Kwai, 1957). Coproducció britànica- EEUU dirigida per David Lean. Gènere èpic-bèlic. Tailàndia durant la 2a Guerra mundial. El tren cau quan passa sobre el pont, que es va construir expressament.
El tren (The train, 1964). Coproducció italofrancoEEUU dirigida per John Frankenheimer. És la millor pel·lícula de trens que s’ha fet mai. Va comptar amb la col·laboració dels ferroviaris i de l’exèrcit francès. Tot són maquetes; les locomotores estaven a desguàs i es van restaurar.
El reencuentro (The Big Chill, 1983). Rodada durant la 2a Guerra mundial a Londres. Una parella d’amics es troben en una estació de tren propera a Londres on coincideixen cada dijous. El bar de l’estació es va construir expressament per a la filmació i s’ha deixat estable.
Locuras de verano (Summertime, 1956). Dirigida per David Lean. El tren és el símbol de la separació.
Antes del amanecer (Before Sunrise, 1995). Coproducció França-EEUU dirigida per Richard Linklater. Una parella es coneix en un tren i, passejant per Viena, parlen de les seves vides i de la societat del moment.
Con la muerte en los talones (North by Northwest, 1959). Coproducció Hispanoamericana, dirigida per Alfred Hitchcock. Temàtica d’intriga amb un subtil toc d’erotisme que es manifesta quan el tren entra en el túnel i, per tant, no es veu res.
Cinema Paradiso (Nuovo Cinema Paradiso, 1988). Producció italiana, és un drama dirigit per Giuseppe Tornatore. El tren simbolitza el canvi de vida.
Dumbo (Dumbo, 1941). Produïda per Walt Disney Pictures. Llargmetratge animat. Simbolitza el tren que ho pot transportar tot.
Polar Expres (The Polar Express, 2004). Coproducció Hispano americana, animada, dirigida per Robert Zemeckis. Un grup de nens viatja en un tren màgic al pol nord per conèixer al Pare Nöel.
Web:  
Podcast:  


Registres 0 a 1 de 1