AEUM | Conferencies

Carles Paytubi Gari

Data:   12/04/2022
    Metge, especialista en Medicina Interna
Títol:   L'Obesitat: l'epidèmia del segle XXI
Resum:   Diem pandèmia quan una malaltia afecta tot el món i epidèmia si només n’afecta a una part. La nostra societat pateix quatre grans epidèmies: Diabetis, Ansietat amb un augment elevat del consum de psicofàrmacs a causa de l’estrès laboral; Nomofòbia o por irracional a no tenir el mòbil i no poder connectar-se a Internet (els mòbils apropen la gent que és lluny però allunyen a qui és a prop) i Obesitat
L’obesitat és la responsable de 3 milions de morts anuals a tot el món. Els pacients consumeixen un 20% més de recursos sanitaris i un 68% més de fàrmacs. La Societat Espanyola de l’obesitat (SEEDO) ha declarat el 4 de març com a dia de l’obesitat i afirma que els casos de sobrepès i obesitat afecten a un 53% de la població dels quals un 43% no se senten com a tals; accepten tenir sobrepès però mai ser obesos.
L’obesitat i el sobrepès són una acumulació anormal de greix que porta a un perjudici per a la salut. Per saber si els patim, hem de conèixer l’Índex de Massa Corporal (IMC) que s’obté dividint el pes per l’altura al quadrat. De 18,5 a 24,9 és un pes normal; de 25 a 29,9 ja es considera sobrepès; més de 30 és obesitat que pot ser moderada (de 30 a 35); severa (de 35 a 40) o molt severa (més de 40).
La OMS va estudiar aquest problema i al 2016 hi havia 2.200 milions d’habitants amb sobrepès dels quals 800 milions, eren obesos. La tendència és a empitjorar i ja ara el problema de l’obesitat és major que no pas la manca de menjar. Al 2020 a Espanya hi havia un 17% d’obesos ( una mica més d’homes que de dones). El més preocupant, no obstant això, és l’augment entre nens i adolescents i fins i tot, superem en percentatge als EEUU.
Entre els factors que determinen el pes hi figuren: la nutrició; l’activitat física (segons el cardiòleg Valentí Fuster amb un mínim de 30 minuts d’exercici 5 dies a la setmana ja és suficient); l’edat, la menopausa; la son i la interrupció de la són (és desitjable dormir entre 6 / 7 hores); l’estrès; factors socioeconòmics (les persones menys afavorides pateixen més de sobrepès).
L’obesitat també comporta unes malalties associades com ara problemes de cor, esterilitat, mal d’esquena, hipertensió, colesterol, diabetis, aparició de pedres a la bufeta de la fel, apnees. També facilita 13 tipus de càncer entre els que figuren el càncer de mama, de colon, d’esòfag, de pàncrees i de ronyó. L’obesitat és un factor afavoridor de la diabetis. Se la coneix com la Diabesitat que és la gran epidèmia del segle XXI. Tres milions de persones pateixen de diabetis de tipus 2. Un 30% d’obesos són prediabètics.
Entre les causes de la proliferació del sobrepès es troba un desequilibri entre les calories que consumim i les que gastem; que cada vegada hi ha més sedentaris pel teletreball; l’augment de la ingesta d’aliment d’alt valor calòric o de menjar ràpid i la manca d’educació alimentària.
Per a evitar l’obesitat, a més de vigilar la beguda, menjar tres peces de fruita al dia, escollir el menjar i portar una vida més activa..., s’ha de suar i passar gana (menjar poc, contingut i mesurat).
Esmorzar com un rei; dinar com un príncep i sopar com un captaire.
Anar a dormir amb una mica de gana i llevar-nos amb una mica de son
El mètode del plat consisteix a agafar un plat i dividir-lo en dues meitats. La part esquerra s’omple amb vegetals i amanida; la part dreta es divideix, a la seva vegada, en dos. La part de dalt s’omple amb hidrats de carboni (arròs, patates, llegums principalment cigrons que són molt beneficiosos) i la part de baix, amb proteïnes (peix, truita, carn). Té importància l’hora en què dinem. Hauria de ser abans de les tres de la tarda.
Cada dia guanya més paper la Nutrigenòmica, que adapta l’alimentació de cada persona al seu metabolisme, es a dir, fa una dieta a la carta.
Hi ha uns mites de què tothom parla i no són certs:
Les fruites engreixen si es mengen com a postres
Començar l’àpat amb una fruita perquè omple més
Els hidrats de carboni engreixen més que les proteïnes
Beure aigua durant els àpats, engreixa
Les torrades engreixen menys que el pa
Les vitamines augmenten la gana
Quant al tractament, prenen fàrmacs les persones amb un Índex de massa corporal superior a 30 o bé, superior a 27 si la persona és diabètica. Aquests fàrmacs només funcionen si es combinen amb una dieta saludable i una activitat física regular.
Un altra problema és l’obesitat mòrbida de tipus 3, és a dir, la que pateixen les persones amb un índex de massa corporal superior a 40. Llavors es fa necessària la cirurgia amb un bypass gàstric. Les causes que provoquen aquesta obesitat són degudes a la genètica ( entre un 60% i un 70% pateixen trastorns del metabolisme); a factors ambientals; a la mala alimentació; a factors psicològics; al sedentarisme i a trastorns hormonals: hipotiroïdisme. Un cop operats i amb la disminució de pes, desapareixen molts problemes com la hipertensió, la diabetis, el colesterol.
Ja en el torn de paraules, el ponent va aconsellar les amanides que han de contenir 5 elements principals: enciam, tomàquet, tonyina, cigrons i nous. Les nous són el millor nutrient. Només prenent 3 nous al dia, el colesterol baixa un 10%.
Web:  
Podcast:  


Registres 0 a 1 de 1