AEUM | Sortides

Llista de sortides


08/05/2023

Es tracta d'una visita de 4 dies (8,9,10 i 11 de maig) a la província de Soria.

Anirem en autocar, que ens acompanyarà tot el dia.
En règim de pensió completa, allotjats en el centre de la ciutat de Soria.
Amb guia per totes les activitats.

Día 1º • ORIGEN – SORIA (provincia)
Salida a la hora indicada hacia la provincia de Soria, llegada a la provincia, almuerzo por la zona de Veruela, después del almuerzo, visita, y a la hora concertada llegada al hotel, cena y alojamiento.

Día 2º • NUMANCIA – GARRAY - SORIA
Desayuno y salida hacia el Yacimiento de Numancia, conoceremos la historia épica de una población que lucho contra el imperio romano por conservas sus orígenes. Hoy aún se recuerda la gesta numantina llegando a sacrificar la vida antes de rendirse. Visita de la población de Garray, pueblo soriano de origen vasco cuya población es un ejemplo de sostenibilidad, regreso al hotel para el almuerzo y por la tarde visita de la capital de Soria, los márgenes de río Duero, casco histórico, museo Numantino, Alameda de Cervantes, Plaza Mayor… la visita la haremos con un Guía local e incluiremos la entrada de la Colegiata de Sant Pedro y Santo domingo tendremos tiempo libre hasta el regreso al hotel, cena y alojamiento.

Día 3º • CAÑÓN RÍO LOBOS – SAN ESTEBAN DE GORMAZ - EL BURGO DE OSMA – CALATAÑAZOR
Desayuno. Salida hacia el Caños Río Lobos, declarado parque Natural desde 1985, tendremos tiempo para su visita, nos acompañara un Guía especializado en naturaleza que hace una visita muy interesante, andando hasta la Ermita. Intensidad baja. Breve visita a una de las iglesias de San Esteban de Gormaz (media hora). Traslado al Burgo de Osma, tercera ciudad en población de la provincia de Soria y la diócesis más pequeña de España con Obispo residente visitaremos su impresionante Catedral , casco histórico y los exteriores del Hospital de San Agustín y la Universidad ( actualmente es un Balneario ) , almuerzo y por la tarde visita de Calatañazor, uno de los pueblos más bonitos de la provincia de Soria, pintoresco pueblo de casas medievales de entramado de madera y empinadas callejuelas, tendremos un tiempo para su visita y a la hora concertad, regreso al hotel cena y alojamiento.

Día 4º • AGREDA - TARAZONA - ORIGEN
Desayuno. Por la mañana nos dirigiremos hacia Agreda, breve parada para la visita, traslado a Tarazona que, además de ser cuna de la cantante Raquel Melle y el cómico Paco Martínez Soria, puede presumir de ofrecer una amplia nómina de monumentos de incalculable valor artístico Entre su patrimonio monumental sobresale la Catedral de Santa María de Huerta, que está considerada como una de las mejores catedrales hispánicas, la original plaza de toros octogonal, construida en el siglo XVIII y de las que existen pocos ejemplos en España, o perderse por las calles del antiguo barrio de la judería –integrada en la Red de Juderías de España, después de la visita, salida para el almuerzo en la zona de Alfajarín y por la tarde emprenderemos el viaje de regreso a nuestra ciudad FIN DEL VIAJE.

Interes:
Inscrits:
Assistència:

Email:  | 
Web: 


21/04/2023

Jardí botànic de Marimurtra
Es va crear ja fa gairebé 100 anys de la mà del biòleg alemany Carl Faust, qui va escollir Blanes per fundar una seu internacional per a la investigació científica.
Actualment està considerat un dels millors jardins botànics d’Europa amb més de 4.000 espècies de plantes.
Situat dalt d’un penya-segat, ofereix unes vistes increïbles de la costa i el mar Mediterrani. És un lloc privilegiat per la riquesa del seu patrimoni botànic, arquitectònic i paisatgístic.

Dinar al Club de Vela de Blanes

Ruta literària. Tot fent boca per Sant Jordi.
En aquest itinerari us proposem passejar per la ciutat de la mà d’alguns dels literats que hi han viscut, aturant-nos en diversos punts emblemàtics que han marcat per sempre el seus relats.
Destaquem: Josep Maria de Sagarra, Joan Maragall, Roberto Bolaño, Ferran Agulló, a més d’escriptors locals. A les pàgines de les seves novel·les figura Blanes com a imaginari i escenari de les aventures dels seus protagonistes.

Interes:
Inscrits:
Assistència:

Email:  | 
Web: 


15/04/2023

Olivier Messiaen: L’Ascension (4 méditations symphoniques) (1932)27’
Richars Strauss: Mort i Transfiguració, op. 24 (1888-89)25'
L.V. Beethoven: Concert per a violí en Re, op.61 (1806) 45'

El Concert per a violí de Ludwing van Beethoven és una cimera del gènere i una de les obres Mestres del seu catàleg. D’escriptura revolucionària i rica en troballes formals, s’allunya del concert clàssic atorgant a l’orquestra un paper tant protagonista com al violí i oferint un tractament sorprenent de la percussió. Amb un Larghetto central que es considera un dels passatges més admirats de la historia, marca un punt d’inflexió en la producció del compositor.
Sempre és interessant conèixer els orígens de les trajectòries que han marcat una època: això és el que ens ofereix L’Ascencion d’Olivier Messiaen, un dels grans renovadors del llenguatge musical del segle XX. Amb ressonàncies de les seves primeres obres per a orgue com Le banquet céleste, en aquestes quatre meditacions simfòniques es poden sentir ja els trets de la seva creació, marcada per la contemplació espiritual. Messiaen anul·la el transcurs i, amb això, l’experiència del temps, i desplega un ofici admirable en el color orquestral malgrat la seva Joventut.
Embolicada en polèmiques sobre el concepte de “programa” poètic en la música des de la seva estrena, Mort i Transfiguració s’ha erigit com una de les obres més conegudes de Richard Strauss, i representa un dels exemples més brillants del seu catàleg de poemes simfònics: un viatge apassionant des d’allò que és fúnebre al que és sublim.

Interes:
Inscrits:
Assistència:

Email:  | 
Web: 


24/03/2023

Matí
Visitarem el Reial Monestir de Santa Maria de Poblet. És un monestir de l’orde del Císter. Fundat l’any 1150, està situat al peu de les muntanyes de Prades, a la comarca de la Conca de Barberà. Constitueix un impressionant conjunt arquitectònic i es pot comptar entre els conjunts monàstics més importants d’Europa.
Prèviament , el dia 14 de març, vindrà a l’Aula L’Àngel Casals Martínez per a parlar-nos de la importància d’aquest monestir.
Dinar: Dinarem al restaurant “ForEvents” de l’Espluga de Francolí.
Tarda
Farem una visita guiada al Museu de la Vida Rural a l’Espluga de Francolí on ens mostraran les característiques de la vida tradicional a les viles i pobles de Catalunya.

Data: 24 de març de 2023

Interes:
Inscrits:
Assistència:

Email:  | 
Web: 


22/02/2023

Guia: Rafa Burgos Santero

Dates: 22 i 24 de febrer (dos grups)

PASSEJADA PEL BARRI DE LA RIBERA, SANT PERE i STA. CATERINA DE BARCELONA
Rafa Burgos ens guiarà per aquesta passejada cultural a peu.

Ens fa arribar aquesta nota per anar fent boca del que veurem i trepitjarem.
“El barri de Sant Pere, Santa Caterina i La Ribera, pertanyent al districte de Ciutat Vella, fou un dels més dinàmics de la ciutat de Barcelona on, ben aviat, s’hi van instal·lar els primers tallers de manufactures relacionats amb el tèxtil. L’aigua que baixava pel Rec Comtal ajudaria.

Amb el temps, ha esdevingut seu d’edificis monumentals com el Palau de la Música de l’arquitecte Lluís Domènech i Montaner o el Mercat de Santa Caterina, reformat per Benedetta Tagliabue i Enric Miralles.
Però, és molt més. La seva història ens remet a personatges com Sant Josep Oriol, el monjo montserratí Bonaventura Ubach o membres de la família Sert. Sense oblidar la quantitat d’històries i llegendes que poblen els seus carrers. Ens perdrem per aquest laberint urbà per mirar de trobar el veritable esperit d’un dels barris més desconeguts i sorprenents de Barcelona”.

Inscripció: A l’Aula, a partir del dimarts 24 de gener.

El nombre màxim de persones que poden fer recorreguts urbans per Barcelona en grup és de 20.
Per aquest motiu està previst fer dues sortides, una en dimecres i l’altra en divendres.

Hora i lloc d’inici de la passejada cultural: 11 h a la cantonada entre Portal de l’Àngel - Plaça Catalunya, davant del Banc d’Espanya.
El recorregut durarà 2 h, aproximadament. El final de l’activitat serà en el mateix lloc on haurem iniciat l’activitat.

----

Malgrat les previsions metereològiques adverses, vam tenir sort i va fer bon temps. El passeig era pel barri de Sant Pere, Santa Catarina i la Ribera, al districte de Ciutat Vella i s’iniciava all Portal de l’Àngel. El Rafa Burgos va repartir-nos uns auriculars que ens permetien escoltar-lo sense que ell hagués d’esgargamellar-se ni nosaltres apinyar-nos.

Primer de tot ens va explicar d’on venia el nom del Portal de l’Àngel i el perquè del balcó incrustat a la façana del Corte Inglés així com la rèplica de la font de Canaletes, una de les 15 que hi ha repartides per Barcelona, molt a prop de l’antic Jorba que tants record de la infantesa ens evocava. En front de l’edifici Art Deco on estava situada antigament la sastreria Vehils Vidal i ara és Massimo Dutti, ens ensenyà la placa blanca del naixement de l’Eugeni d’Ors, amb la data equivocada. Després vam agafar el carrer Comtal amb els seus carrerons estrets, com el carrer Estruc, lloc de màgica i misteri, ple de plaques i al final, ja tocant la Via Laietana i on era abans la Casa Vilardell, ara trobem l’hotel Ohla amb la façana plena de ulls. Continuem fins el Palau de la Música, de Lluís Domènech i Muntaner, una meravella a pesar dels seus detractors i arribem al Mercat de Santa Caterina, reformat al 2005, el més antic de la ciutat.
Al darrera veiem la curiosa Pica de la Font del Bacallà. Després ens endinsem pels carrers de Sant Pere més Alt, i el seu gran passat de la indústria tèxtil, Sant Pere Mitjà i Sant Pere Baix.
Admirem façanes amb serigrafies i coneixem històries, llegendes i misteris: processons on es fuetejaven els que havien fet una malifeta o un hostal on els hostes desapareixien i era l’únic lloc on servien carn...
Vam veure on vivia Sant Josep Oriol, el sant més barceloní i altres personatges com Bonaventura Ubach, monjo de Montserrat, orientalista i estudiós de la Bíblia.
Agafem el carrer de la Princesa, i admirem la botiga El rei de la Màgia, la més antiga del món, i desemboquem al Born.
Davant la bandera l’asta de la qual fa 17,14m. ens acomiadàvem.

Dues hores caminant que ens havien passat volant, parant esment en tantes i tantes coses que abans ens havien passat inadvertides... i no estàvem cansats! Senyal que ens ho havíem passat molt bé!

Interes:
Inscrits:
Assistència:

Email:  | 
Web: 


28/01/2023

Manuel de Falla - "Noche en los Jardines de España"

Després d'un ús literal del cant popular en obres anteriors, Noches en los jardines de España és l'obra més brillant de l'etapa de maduresa de Manuel de Falla, de la mateixa època que Siete canciones populares españolas o El amor brujo, un període que cristal·litza en la sublimació del material popular i la recreació d'un folklore imaginari.

Data: 28 de gener de 2023

-----
Feia fred, molt de fred però no va ser excusa per no anar a l’Auditori. De fet, la sala era plena de gom a gom i és que la programació s’ho mereixia. La primera part constava d’un poema líric de Claude Debussy, magistralment cantat per la soprano Marta Mathéu i la mezzosoprano Anna Alàs, acompanyades pel cor de noies de l’Orfeó Català. A continuació vam gaudir de la muse et le poète de Camille Saint-Saëns, concert per a violí i violoncel que representa una creació artística on el violí és la musa i el violoncel, el poeta.
La segona part començava amb Falla i les seves “Noches en los jardines de España”. 23 minuts amb una música inconfusible! La darrera peça era el concert per a piano per a la mà esquerra de Maurice Ravel amb el genial pianista Bertrand Chamayou. Posava la ma dreta sobre el piano perquè veiéssim que només tocava amb la mà esquerra i no feia trampa. Després de llargs aplaudiments, ens va obsequiar amb un petit bis. Vam abandonar la sala ben a contracor. Ens hauria agradat que el concert durés molt més!

Fantàstic, Esplèndit, Genial¡¡¡ Aquests han sigut alguns dels comentaris dels que vàrem assistir a aquest concert.

Interes:
Inscrits:
Assistència:

Email:  | 
Web: 


18/11/2022

Stravinsky “Simfonia dels Salms”

Data: divendres 18 de novembre

---

Tot i que sempre anem a l’Auditori un dissabte, aquesta vegada va ser un divendres i és que el concert valia la pena per diverses raons. Primer, perquè l’orquestra estava dirigida per una dona: La jove polonesa de 34 anys Marta Gardolinska amb dots extraordinàries i un bon futur pel davant. Desprès per l’actuació de la violinista de Corea del Sud, Bomsori, només de 32 anys i un talent increïble. La primera peça del programa era “plany a les víctimes d’Hiroshima” que ens va fer esgarrifar per la gran desolació que transmetia i fins i tot ens imaginàvem els avions sobre la ciutat. Després, el concert per a violí magistralment interpretat per Bomsori que ens va fer emocionar amb els dolços sons del seu instrument. Després de llargs aplaudiments va dirigir unes paraules d’agraïment i ens regalar un breu bis.
La segona part va canviar l’escenari. Dos pianos ocupaven el centre mentre els membres del cor Madrigal ocupaven els seus llocs rere l’orquestra. Ara era el torn d’Igor Stravinsky i la “Simfonia dels Salms”, el primer era una pregaria a Déu perquè escoltés nostres precs i culminava en un cant de lloança a Déu.
Quan abandonàvem la sala, ja pensaven a tornar al més aviat possible.

18 novembre 2022

Interes:
Inscrits:
Assistència:

Email:  | 
Web: 


04/11/2022

Reflexos dels segles d’història. Gaudirem d’una visita guiada i després dinarem
en un restaurant de la zona.

Data: divendres 4 de novembre
(amb autocar)

----

Vam sortir molt puntuals, a l’hora prevista. Feia un dia radiant, amb un cel ben blau. No obstant això, tots dúiem roba d’abric, advertits del fred que acostuma fer a Vic a causa de la boira i que vam notar tan bon punt vam baixar de l’autocar. Ràpidament ens dirigirem al Vicpuntzero, per visitar el conjunt arquitectònic de l’església barroca de la Pietat amb el jaciment arqueològic de la Capella Fonda i el seu campanar, des d’on es pot gaudir d’una panoràmica de 360º sobre la ciutat, la Plana de Vic i les muntanyes que l’envolten. També vam gaudir d’un audiovisual immersiu anomenat “Vic, un viatge pel temps i l’art” i que, projectat a les parets i sostre de la Capella Fonda, ens permet a través de les noves tecnologies, viatjar pel temps amb l’art com a guia.
Desprès d’un breu recorregut pel casc antic, a les dotze ens trobàvem davant de la catedral on la Mercè Puntí en va mostrar en viu tot allò de què ens va parlar a la seva conferència del 4 d’octubre. Vam admirar la façana neoclàssica i el campanar romànic i ja dins, vam veure les pintures de Sert que fan d’aquesta catedral un lloc únic, a la plaça del Museu episcopal hi ha l’estàtua de l’Abat Oliva, bisbe de Vic i figura cabdal de la història de Catalunya. Juntament amb Ermessenda, casada amb Ramon Borrell i titular vitalícia dels comtats de Barcelona, Girona, Ausona i Manresa, van promoure el tractat de Pau i Treva per tal de pacificar el país. Tot caminant, vam poder constatar la diversitat d’estils dels diferents edificis, fins arribar a les muralles, que construïdes a l’època medieval, tancàvem la ciutat. La darrera visita va ser a l’Ajuntament. Vam veure la sala de plens, la Sala de la Columna amb les fotos de vigatans il·lustres i una altra sala que amagava “una petita, gran sorpresa”: quatre quadres de Sert molt diferents als que havíem vist a la catedral, quant a color i temàtica. Representen les quatre estacions i els continents: Àsia, Àfrica, Europa i Amèrica.
Vam dinar al restaurant Magda Subirana. A la porta figuraven distintius Michelin de diferents anys, cosa que vam notar en la presentació i qualitat del menjar i en la rapidesa del servei. Tothom va quedar encantat i vam felicitat a la propietària pel tracte rebut. Ens va confessar que el secret del seu èxit es degut, en part, al fet que, dins la cuina, només hi treballen dones.
A les quatre vam fer la ruta literària de l’obra del Miquel Llor “Laura a la ciutat dels sants” que tan bé s’havien preparat l’Àngels i l’Emma. Vam recórrer diferents punts de la ciutat per on es movien els protagonistes de la novel·la: la casa de Laura, l’església on anava, la casa de l’oncle... A les sis ens recollia l’autocar. Així, carregats de fuets, llonganisses i embotits, vam tornar ben contents al Masnou. La sortida havia valgut la pena!

Interes:
Inscrits:
Assistència:

Email:  | 
Web: 


28/09/2022

El Sincrotró ALBA és una infraestructura científica de tercera generació situada a Cerdanyola del Vallès (Barcelona) i és la més important de la zona del Mediterrani.

Es tracta d'un complex d'acceleradors d'electrons per produir llum de sincrotró, que permet visualitzar l'estructura atòmica i molecular dels materials i estudiar les seves propietats. Està disponible per oferir servei a més de 2.000 investigadors de la comunitat acadèmica i del sector industrial a l'any.

Des de 2012 allotja usuaris oficials procedents de institucions de casa i de tot país que s'interessi.

Paral·lelament a la seva funció investigadora, du a terme divulgació científica a entitats i estudiants. Nosaltres hi podrem accedir com a alumnes d'una Aula adscrita a la Universitat Pompeu Fabra.

Data: dimecres dia 28 de setembre de 2022, de les 11 a les 12:30 h.

Interes:
Inscrits:
Assistència:

Email:  | 
Web: 


11/09/2022

Com cada any, la nostra Aula també ha participat en l'ofrena floral de la Diada Nacional de Catalunya organitzada per l'Ajuntament de El Masnou.

Interes:
Inscrits:
Assistència:

Email:  | 
Web: 


07/06/2022

Ruta panoràmica per Còrdova, visitant diferents “Patios Cordobeses” i “la Mezquita”. De camí a Sevilla, parada a Ecija i Carmona.
A Sevilla farem la visita més clàssica: el Barri de Santa Cruz, la Catedral, la Giralda i los Reales Alcázares, Passeig amb barca pel Guadalquivir i sopar al Barri de Triana.

Data: del 7 al 11 de juny (5 dies)

-------

Viatge a Sevilla i Còrdova del dia 1 al 10 de juny sortia un grup ben avingut i amb moltes ganes de fer aquest viatge que ja havia estat programat des d’abans de la pandèmia.

SEVILLA - Arribada a Sevilla amb AVE, vàrem estar allotjats en un petit hotel, durant els dies de la nostra estança. Les visites guiades per la ciutat varen ser realitzades amb dos guies oficials (llicenciats amb història i amb dues llengües oficials) excel·lents en tots els aspectes.

Sevilla sempre ens deixa amb ganes de tornar, és una ciutat acollidora, neta plena de recons, edificis històrics (Giralda, Catedral, Alameda de Hèrcules etc.) els seus barris (La Macarena, Triana, Santa Cruz...) , parc de Maria Luisa, plaça España i recorregut amb vaixell pel Guadalquivir.

Sortida amb autocar destinació Còrdova, fent dues parades a Carmona i Écija.
Carmona – Un poble en el qual la guia va saber traslladar tota la seva història en la visita que vàrem fer per la Necròpolis i la visita per la ciutat, a continuació temps lliure per poder gaudir amb tranquil·litat de la resta de la ciutat, visitant la Puerta de Sevilla i la de Còrdova, plaça de Sant Fernando etc., després de dinar vam fer via cap a Écija (poble de la Conchi)
Écija - Vàrem fer el recorregut amb el “trenet turístic” dons la calor era aclaparadora.
És coneguda com la Ciutat de les Onze Torres pels campanars barrocs que s'hi van construir

CÒRDOVA – Arribada a última hora de la tarda, temps lliure, l’hotel al costat de la Mesquita
El primer dia visita de la ciutat amb la guia turística, casc històric, Puente Romano, Judería, Sinagoga, Murallas, Alcazar i com no els patis que com sempre “espectaculars” etc.
Una de les visites més impactant va ser La de la Mesquita, tant la de dia amb la nostre guia com la de la nit que va ser espectacular.
Un grup de quatre l’últim dia varen fer la visita a Medina Azahara i varen tornar enamorats del lloc i del seu indret.

Tornada amb l’AVE i desprès autocar fins a Masnou

Interes:
Inscrits:
Assistència:

Email:  | 
Web: 


20/05/2022

Al matí visita al Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya.
Dinar al restaurant “la Terrassa”, dins el complex del museu
I a la tarda, la seu d’Egara, conjunt Monumental eclesiàstic romànic del segle V.


Data: divendres 20 de maig (amb autocar)

------

Aquesta sortida estava programada pel 13 de març de 2020. Malauradament es va haver de cancel·lar dos dies abans a causa de l’inici del confinament. Finalment s’ha pogut dur a terme el 20 de maig d’enguany. Érem 20 persones. Vam sortir ben puntuals i ràpidament vam arribar a la nostra destinació ja que no hi havia trànsit. Primer vam visitar la Seu-Ègara. Allà ens esperava la Marina, la nostra guia, que ens va explicar que en aquest indret, situat entres dues rieres que conflueixen al sud que van a parar al riu, s’assentaren diversos pobles al llarg de la història ja que era un lloc ideal per a dedicar-se al conreu i que els oferia una protecció natural davant els possibles atacs dels seus enemics. En el pati exterior s’han trobat un antic mosaic romà, tombes, restes arqueològiques i sitges iberes. Serà quan Ègara es converteixi en seu episcopal (segle V) que començarà la construcció de les tres esglésies: Sant Pere, Sant Miquel i Santa Maria, d’estils visigòtic, romànic i gòtic català.
Sant Pere és la major amb una nau central romànica i un retaule de pedra preromànic del s. X . Compta amb mosaics gòtics i les capelles del Santíssim Sagrament i de Sant valentí. L’església de Santa Maria presenta una diversitat d’estils. Va ser l’antiga catedral d’Ègara, amb murals molt ben conservats i pintures com el martiri de Tomàs Becket. Sant Miquel és la més petita i la millor conservada. Es creu que va ser un temple funerari tot i que es va pensar que era un Baptisteri. Té una Cripta subterrània, dedicada a Sant Celoni i les pintures del seu absis del segle VI en bon estat de conservació la fan única al mon. Tot el conjunt està en procés per proclamar-se Patrimoni UNESCO.
Caminant sota un sol de justícia, vam arribar al Museu. Ja ens esperaven al restaurant “La Terrassa” situat en el pis de alt, on vam dinar molt bé i ens vam refer una mica perquè a dos quarts de cinc teníem cita amb la Laia, la nostra guia.
El Museu de la Ciència i la Tècnica és un edifici modernista de la fàbrica Aymerich Amat Jover. Consta d’una gran nau de producció amb voltes catalanes sostingudes per 300 columnes de ferro. No hi ha finestres i la llum entra per les claraboies. Al soterrani es troben les carboneres, les calderes, la xemeneia (que no vam poder visitar) i la màquina de vapor. L’accés a la nau permet conèixer el procés de producció des de la preparació de la llana, la filatura, el teixit, els tints, els acabats i el magatzem. També escenifica l’ambient de la fàbrica, el soroll, els moviments de la màquina de vapor, les telers i la vida quotidiana dels treballadors: homes, dones i nens a partir del sis anys. Llargues jornades de feina per un sou de misèria. Les dones i nens cobraven un sou molt inferior al dels homes. Era una feina perillosa perquè sovint hi havia accidents com l’enganxada de cabells o d’una ma. A la part de fora, lluny del sorolls, es trobaven els despatxos del propietari i administradors.
Acabada la visita, l’autocar ens va recollir davant mateix del museu. Estàvem molt cansats a causa d’una calor sufocant més pròpia del mes de juliol que no pas del mes de maig. No obstant això, tots estàvem contents ja que la sortida havia valgut la pena.


Interes:
Inscrits:
Assistència:

Email:  | 
Web: 

Següent Ultim
Sortida 1 a 12 de 68