04/06/2020
“FI DE CURS” : Essències de Còrdova i Sevilla - CANCEL·LAT "degut al confinament"
Córdoba – Ecija i Carmona – Sevilla. Farem una Ruta cultural per la ciutat amb, visitant el casc històric, degustació d’ibèrics al finalitzar aquesta visita. l’entrada als principals monuments, explicació d’exteriors, llegendes i anècdotes... De camí cap a Sevilla, visitarem Carmona.
Sevilla. Farem la visita més clàssica de Sevilla, incloent el Barri de Santa Cruz, la Catedral, la Giralda i los Reales Alcázares. Passejarem amb barca pel Guadalquivir i soparem al Barri de Triana.
Data: del 4 al 8 de Juny
"SORTIDA AJORNADA DEGUT AL CORONAVIRUS, US INFORMAREM DE LA NOVA DATA, TANT AVIAT COM SIGUI POSSIBLE"

13/03/2020
Terrassa - CANCEL·LAT "degut al confinament"
A la tarda visitarem la Seu d’Ègara, espectacular complexa religiós d’estil romànic que data del segle V. Es un conjunt monumental únic a Catalunya. Format pels temples de Sant Pere, Sant Miquel i Santa Maria, que originàriament configuraven la "catedral" paleocristiana de Ègara.
Data: Divendres 13 de Març
"SORTIDA AJORNADA DEGUT AL CORONAVIRUS, US INFORMAREM DE LA NOVA DATA, TANT AVIAT COM SIGUI POSSIBLE"

04/03/2020
Jornada de les Aules d’Extensió Universitària per a la Gent Gran de la UPF 2020
Dinàmica de grups per treballar els ODS en la Jornada de les Aules d’Extensió Universitària per a la Gent Gran de la UPF 2020.
El dimecres 4 de març es va celebrar la nova edició de la Jornada de les Aules d’Extensió Universitària per a la Gent Gran de la UPF, que va tenir per tercera vegada com a escenari el campus de la Ciutadella.
Els prop de 150 participants–vinguts des de les 15 aules que estan vinculades a la UPF– van ser rebuts per Mònica Figueras, vicerectora de projectes per al compromís social i la igualtat.
Els assistents van poder gaudir d’una conferència a càrrec de Raquel Ballesteros, membre del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible (CADS), que és l'òrgan d'assessorament estratègic del govern de la Generalitat de Catalunya en l'àmbit de la sostenibilitat.
Ballesteros va explicar que l’Agenda 2030 –aprovada per Nacions Unides el 2015– és el nou full de ruta global per avançar vers el desenvolupament sostenible. L’Agenda inclou 17 objectius de desenvolupament sostenible (ODS), que s’han d’haver assolit el 2030, els quals cobreixen les dimensions social, econòmica i ambiental de la sostenibilitat i comprenen cinc grans àmbits: planeta, persones, prosperitat, pau i aliances.
Un cop finalitzada la conferència, el professor Toni Luna (Departament d’Humanitats) va donar instruccions per crear grups de treball entre els assistents, dinamitzats per estudiants del grau en Global Studies, per tractar sobre un ODS. La particularitat dels estudiants d’aquest grau és la varietat de procedències: Turquia, Rússia, Sud-àfrica, etc., juntament amb estudiants de tot Espanya.
Enguany, s’hi va incloure aquest treball intergeneracional i intercultural, en diferents espais de la Universitat, el qual va tenir una valoració molt positiva, reflectida pels participants en la posada en comú de les conclusions a l’auditori.
Una vegada finalitzada la jornada de treball, es va oferir una visita guiada opcional a la Biblioteca del Dipòsit de les Aigües per a totes aquelles persones que no hi haguessin estat mai, acompanyades per personal de la Universitat.

08/02/2020
Auditori de Barcelona
Ludwig Van Beethoven (Bonn 1770-Viena 1827)
Per la forma, gran part de la seva producció és clàssica; per les seves idees és romàntica i el compositor intenta expressar el seu pensament i sentiments propis.
La Simfonia nº 4 (1806), “L’esvelta donzella grega” tal com la va batejar Shumann, la va compondre en una etapa tranquil·la de la seva vida. Té quatre moviments i i l’atmosfera general és alegre i enèrgica.
El concert per a violí, violoncel, piano i orquestra en Do major, op. 56 (1803) conegut com el triple concert, serà interpretat per un trio de luxe: Alisa Weilerstein violí, Inon Barnatan piano i Joan Enric Lluna clarinet.
En el mateix concert l’obra “L’Angelo Necessario” del madrileny Mauricio Sotelo inspirada en Beethoven.
**Abans del concert hi haurà una xerrada amb informació sobre els compositors, les obres i els intèrprets. S’hi pot accedir amb l’entrada del concert.
Data: Dissabte 8 de febrer del 2020

19/12/2019
L’Auditori de Barcelona
“El Messies de Händel”
Data: dissabte 14 de desembre

08/11/2019
Visita al Monestir de Sant Jeroni de la Murtra
Gaudirem de una visita guiada i després dinarem en un restaurant de la zona.
Data: divendres 8 de novembre
---
Tal com teníem previst a dos quarts d’onze del divendres 8 de novembre, vàrem sortir cap a Badalona.
Un recorregut de uns 15’ varen ser 1h, el conductor i el seu GPS no anaven sincronitzats.
El monestir de Sant Jeroni de la Murtra Vall correspon a l'orde dels jerònims situat a la vall de Poià, al barri del Canyet-Badalona (Barcelonès). El monestir va ser fundat el 1416.
Construït principalment en estil gòtic, el monestir va ser edificat en diverses èpoques; en destaca el claustre com a part més monumental. Va servir en la seva funció original fins a l'any 1835, any en què és exclaustrat, desamortitzat, incendiat, destruït parcialment i, posteriorment, venut. Passarà per diverses mans, que hi realitzaran algunes reformes i restauracions fins a arribar a les mans de Francesca Güell, que hi instal·larà l'Àmbit de Repòs Religiós i Cultural Francesca Güell, que actualment continua funcionant.
Actualment el monestir esta a càrrec del voluntariat que consta d’una trentena de persones que es dediquen a mantenir, tant l’interior com l’exterior
El monestir, les seves dependències i entorns més immediats, va ser declarat monument històric-artístic d'interès nacional l'any 1975 per petició de l'Ajuntament de Badalona al govern de l'Estat. Posteriorment, el 4 de març de 2014 va ser declarat Bé Cultural d'Interès Nacional, tant el monestir i els seus terrenys, com tota la vall de Poià.
La visita al monestir va ser genial, el guia va fer que la seva narració ens ajudes a conèixer el passat i present del monestir, i poguéssim gaudir d’un relat molt curós.
Acabada la visita, vam anar a dinar al Restaurant Can Piqué, molt ben organitzat, i tot molt bo.

18/06/2019
Cloenda Curs 2018-2019
---
Per cinquè any consecutiu hem finalitzat el curs a L’Agora acompanyat del ja clàssic "PICA PICA", coca de la Pastisseria Miquel i una copeta de cava, amb una assistència de 144 persones.
Aquesta trobada juntament amb les sortides ens ha permès que ens coneguem una mica més, una bona eina d'amistat.
Gràcies a totes i tots vosaltres que heu sigut constants en l'assistència a les conferències, i amb la bona acollida que han tingut les sortides.
Continuarem treballant per millorar el proper curs.

07/06/2019
La Vall de Baztan
Oteiza. Ja dins la Vall, visitarem Elizondo, Amaiur, les coves de Zugarramurdi, el
Museu de les Bruixes, etc.
I de tornada, Les Bardenas Reales i Tudela, on dinarem.
Dates: 7, 8, 9 i 10 de juny
-----
Divendres 7 de juny sortim d’El Masnou, son les 6:30h. Sobre les 9:30h hem fet parada a l’àrea de Los Monegros, el recorregut es llarg i havíem de fer via, en marxa a les 9:55h.
Fem parada a Olite, municipi d’Erriberri (Navarra) visitem el Palau dels Reis de Navarra, espectacular i la guia un 10. Fou Carles III el Noble qui en el segle XV va començar l'ampliació de l'anterior castell, donant lloc al Palau dels Reis de Navarra i va decidir convertir el palau existent en la seva seu reial permanent.
Ens vam instal·lar a l’Hotel Rural Urgain, situat a la localitat d’Oronoz.
El dissabte varem iniciar la ruta per conèixer Baztan i alguns dels racons més representatius de la vall il·lustrades a la famosa trilogia de Dolores Redondo. Vam visitar el Museu de les Bruixes i les Coves de Zugarramurdi o Coves de les bruixes (Zugarramurdiko leizeak en euskera) són una sèrie de coves prehistòriques que es remonten al segle XVII (el fulletó era amb català, una gran sorpresa). El procés principal es va centrar en els suposats aquelarres de Zugarramurdi i va culminar amb un acte de fe i una sèrie de condemnes al 1610. Al final del procés prop de 7.000 casos havien estat examinats per la Inquisició.
Diumenge. Sortim direcció La Muga, de camí des d’un cim de 905m d’altitud ens trobem amb una panoràmica explèndida.
Visitem Sara, un poble petit, amb església on hi ha l’ordenació de les Clarisses, alguns dels integrants del grup varen anar a comprar pastes, el que tothom pensa que fan les monges en els convents, però en aquest cas, fan cremes.
En Tito (el nostre guia local) ens va explicar, el mon real que es vivia en temps llunyans o potser no tant, els “càtars” va ser una part de la població que va ser rebutjada per la resta, vivien apartats de tothom, tenien entrada separada a l’església, no es podien casar ni tenir cap relació amb la resta de gent del poble, eren grans fusters.
Fa un dia calorós, arribem a la petita població d’Amaiur. A la part alta de la seva muntanya Gaztelu, es trobava el Castell d'Amaiur on es va produir una de les últimes resistències dels navarresos a la Conquesta de Navarra. Hi ha un monòlit en el seu record
A la tarda hem fet el recorregut pel Parc Natural del Señorío de Bértiz de 2040 ha. Es l’últim recorregut que fem amb el “Tito”, un guia que ens ha sorprès per tota la informació que ens ha donat durant els dos dies que ha estat amb nosaltres, no hi ha pregunta que no sàpiga la resposta.
Dilluns. L’últim dia, hem tingut molta sort, doncs el temps ha sigut i segueix sent molt bo
Ens dirigim cap el Parc Natural de les Bardenas Reales; és un paratge semí desèrtic, reserva de la biosfera situat a la província de Tudela amb unes 42.500 ha de terreny sense cap nucli urbà excepte la Zona Militar.
Hem compartit el viatge, un grup d’allò més animat i ben compenetrat.

11/05/2019
Auditori

23/03/2019
Visita a l’Institut Pere Mata de Reus
El conjunt arquitectònic modernista forma part del patrimoni cultural català, sent un dels edificis més emblemàtics de la zona. El pavelló dels Distingits va ser declarat d’interès Nacional l’any 2013.
Nosaltres farem una visita teatralitzada a aquest pavelló i els seus jardins, que finalitzarà amb un concert-vermut.
En ben dinat farem una passejada pel centre històric de Reus per admirar les façanes modernistes més emblemàtiques. En aquest cas no hi haurà guia, disposarem de planells en els que està senyalat el més important a veure.
Aquells que ho desitgin podran visitar l’Espai Gaudí, centre d’interpretació d’aquest fill insigne de la ciutat.

26/01/2019
Concert a l'Auditori de Barcelona
Té una obra molt extensa, essent la seva darrera composició la simfonia “La Renana”, composada després d’unes quantes excursions pel Rin i la visita a la impressionant catedral de Colònia, l’edifici més alt del món en aquells anys. Així, questa música conjuga arquitectura, paisatge i encant.
Al llarg de la simfonia les melodies populars, a vegades exultants, s’intercalen amb sons pomposos i arriben a l’interior de la catedral on té lloc una cerimònia (el 4r moviment), per acabar amb un festival en el que ressona la cançó de parranda “So leben wir”. Fou concebuda com una música per anticipar la primavera.
-------
Què millor que trobar-nos un dissabte a la tarda amb un grup d’amics per anar a l’Auditori.
Entrem en una sala on som rebuts per un músic que ens parlarà de l’obra que escoltarem més tard.
A poc a poc anem agafant llocs, tenim unes bones localitats.
Es fa el silenci i apareixen els músics que formen l’Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya, OBC acompanyats pel cor de cambra de Granollers i cor Madrigal, amb el director Harmut Haenchen.
El programa molt atractiu. Poques vegades podem escoltar una orquestra acompanyada d’un cor tan nombrós.
ROBERT SCHUMANN: La Renana
BEETHOVEN: Mar tranquil i pròsper viatge. Per a cor i orquestra
JOHANNES BRAHMS: Nänie, per a cor i orquestra.
Una pinzellada: La simfonia més popular de Shumann preludia en aquest concert tres mostres del millor repertori i romàntic per a veu i orquestra que, a més de bellesa i exigència, comparteixen la inspiració en grans poetes alemanys del segle XIX.
“Mar tranquil i pròsper viatge”, una obra gairebé avui oblidada, parteix de dos poemes de Goethe, autor que Beethoven havia conegut un temps abans.
Brahms és tant recordat per les seves simfonies com per la música de cambra i les obres coral.
Després d’un període llarg sense escriure obres per a cor i orquestra sorprèn amb Nänie.
Aquí la nostra tarda a l’Auditori. Esperem tornar!

16/11/2018
Trobada anual Aules AFOPA
• A les 10,00 del matí heu d’estar al vestíbul principal de l’Edifici Històric de la Universitat de Barcelona, Gran Via de les Corts Catalanes, 585 (Plaça de la Universitat). L’acte començarà a les 10,30 hores.
• A les 10,30 Benvinguda i parlaments per part de la Dra. Mercé Puig, Vicerectora d'Estudiants i Política Lingüística de la UB i del Sr. Enric Miró, vicepresident d’AFOPA.
• A les 11,00 Conferència a càrrec de la Sra. Maria Dolors Fulcarà Torruella, amb el títol “La residència d’estudiants a l’Escola Industrial, un patrimoni a preservar”.
• A les 12,00 Debat sobre la conferència impartida
• A les 12,15 Bones pràctiques: iniciatives i experiències de les Aules.
• A les 12,45 Resum del Projecte d’Avaluació de les Aules, realitzat pel professor Xavier Úcar, de la UAB, a càrrec del vicepresident d’AFOPA, Sr. Enric Miró.
• A les 13,00 Informació sobre la Llei de Protecció de Dades. A càrrec de la Sra. Laura Gonzàlez de Paoli, del Centre de Serveis a les Associacions - Torre Jussana.
• A les 14,30 Dinar al restaurant Flamant, carrer d’Enric Granados, 23.
• A les 17,00 aprox. Visita comentada a la Residència d'Estudiants de Catalunya a càrrec del Sr. Lluís Pla. Carrer Comte d'Urgell, 187 (dintre del recinte de l'Escola Industrial).
Cordialment,
Muntsa Lamúa i Cassou
Presidenta
------
Uns en cotxe altres amb tren puntuals vam arribar a la Universitat de Barcelona.
Un cop en el vestíbul ens dirigim a l’Aula Magna. On tindrà lloc la trobada d’Aules d’AFOPA.
La Sra. Maria Dolors Fulcarà Torruella ens fa un recorregut de la visita que farem per la tarda a la residència d’estudiants, dins de l’Escola Industrial de Barcelona.
Com estava programat a les 14h. érem a taula per dinar, a les 16h. anaven per les postres. L’autocar ens va recollir i cap a l’Escola Industrial ens va portar.
L'Escola Industrial (fundada com a Universitat Industrial) és un conjunt d'edificis modernistes situat al carrer del Comte d'Urgell , al barri de la Nova Esquerra de l'Eixample de la ciutat Barcelona.[1] El campus ocupa 4 illes de l'Eixample, entre els carrers Urgell, Viladomat, Rosselló i Paris. El conjunt és una obra de Barcelona protegida com a Bé Cultural d'Interès Local. L'any 1928, Rubió i Bellver van adaptar l’antiga Escola d’Agricultura, dins del recinte de l’Escola Industrial, per al seu ús com a residència d’estudiants.
Destaca especialment d'aquest edifici la capella que, repeteix en certa mida el mateix model constructiu del hall de l'Escola d'Arts i Oficis, amb la coberta d'arcs parabòlics i elements decoratius esgrafiats que es disposen a sobre de la superfície de maó vist.
L'edifici conegut actualment com Edifici del Rellotge s'aixeca a l'entrada localitzada al carrer Urgell amb Rosselló i es configura com un cos paral·lelepipèdic construït en maó i pedra, amb una torre de secció quadrada en cada extrem de la façana i un pati central de columnes al seu interior.
Ens va sorprendre que dins de l’Escola Industrial hi hagués una capella tan maca amb uns vitralls realment bonics.

Primer | Anterior | Següent | Ultim |